Blog

Is het low-carb-high-fat principe wel geschikt voor sporters?  Het meest gekende boegbeeld die zweert bij een ketogeen dieet is alvast Chris Froome.

Waar moeten sporters op letten?

2017/09/15

Sport

Standaard bestaat het ketogeen dieet uit 75% vetten, 20% eiwitten en 5% koolhydraten.  Door het gebrek aan koolhydraten als brandstof, wordt het lichaam gedwongen om alternatieve stoffen, mn ketonen, te produceren die als brandstof kunnen dienen.  Voordelen hierbij -naast het goed gevoel- zijn dat de metabole efficiëntie verhoogt, het herstel verbetert en de ontstekingsgraad vermindert. Aan de andere kant tonen belangrijke studies aan dat dit dieet af te raden is voor sporters omdat het uithoudingsvermogen en het maximale vermogen verslechtert, en de sporters tonen het risico om hun spiermassa te verliezen.  
De kunst bestaat er dus in om even heel strikt te gaan en dan vervolgens -naar eigen behoefte- goeie koolhydraten toe te voegen tot je terug je maximale capaciteit bereikt!  In het begin moet je lichaam zich wel aanpassen aan deze metabole "switch" dus hou rekening met een aanpassingsperiode van een 14-tal dagen.  Belangrijk om te weten, fysiek èn mentaal!
Hulp nodig? Ik help je graag http://www.hs-voedingsadvies.be/contact/
      

Lees meer...
Een chocolade die échte gezonde producten bevat?  Hij bestaat!

ChoQola: de gezonde zonde!

2017/06/30

Glutenvrij, recepten

"Chocolade is goed voor je", hoor je vaak zeggen.  Cacao heeft inderdaad zijn goede eigenschappen, maar de meeste commerciële chocolade, met alles er op en er aan, dat is dikwijls een ander verhaal.
Ik heb eentje gevonden die échte gezonde producten bevat ZONDER enige toevoeging van geraffineerde suikers, bewaarmiddelen, additieven, goedkope vulling en chemische stoffen die ons lichaam niet "herkent" en een nadelig effect heeft op onze gezondheid.  Genieten van deze choQolade is een èchte gezonde zonde!
Ook blijft de bloedsuiker bij het eten van choQola stabiel, waardoor het ook voor diabetici mogelijk is om dit te eten (altijd eerst controleren welke hoeveelheid je kan verdragen).
ChoQola bevat: (koudgeperste) kokosolie, (rauwe) cacao, carobe, ongeroosterde cashewnoten en amandelen, dennenhoning, vanille, minerale zouten & kruiden.
Kom gerust even langs om te proeven: heleen@hs-voedingsadvies.beLees meer..
Als sporter ben je vaak al bewust bezig met voeding. Er zijn heel wat stoffen die je prestaties kunnen beïnvloeden,  Orthomoleculaire therapie leent zich uitstekend om jou, als (top)sporter te ondersteunen in je prestaties.

Voeding en sport gaan hand in hand!

2017/01/16

Sport

Energie halen we uit de verbranding van koolhydraten of van vet. Het grote aanbod van (geraffineerde) koolhydraten in onze Westerse voeding zorgt dat we vooral koolhydraten gaan verbranden, wat aanleiding geeft tot grote schommelingen in onze bloedsuikerspiegel. Vetverbranding geeft veel stabielere en langdurige energie. Door het eten van gezonde vetten en goede koolhydraten leren we ons lichaam af te wisselen tussen beide processen. Zo ontstaat een grote metabole flexibiliteit, onafhankelijk van suikers, waardoor je het gevoel hebt dat je kan blijven gaan…  Tijdens het sporten creëren we stress in ons lichaam. Stress betekent ontsteking. Het is daarom van belang om:

• voor het sporten ontstekingsremmende voedingsmiddelen te nuttigen;
• tijdens het sporten de ontsteking te minimaliseren;
• en die na het sporten weg te werken.

Het eten van de juiste voedingsstoffen is een erg belangrijke factor en ook extra suppletie kan, volgens behoefte, ingezet worden.
Lees meer...
Sommige broden zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen! Maar brood bevat ook heel wat ongezonde bestanddelen: snelle koolhydraten en zelfs anti-nutriënten.

Brood: gezonde bron van voedingsstoffen?

2017/01/01

Glutenvrij

Volgens de klassieke voedingsleer maakt brood een substantieel deel uit van een gezond voedingspatroon. En ja, sommige broden zijn een bron van vezels, vitaminen en mineralen! Maar brood bevat ook heel wat ongezonde bestanddelen: snelle koolhydraten en zelfs anti-nutriënten. Het bekendste voorbeeld zijn gluten, die we terugvinden in tarwe. Maar ook mimicry-eiwitten, lectinen en fytaten, bestanddelen van andere granen, zijn absoluut niet gezond. Meer zelfs: naar alle waarschijnlijkheid zijn ze simpelweg niet geschikt voor dagelijkse consumptie.

Heb je regelmatig last van je darmen? Een opgeblazen buik? Huidproblemen als acne of eczeem? Hardnekkig vet rondom je taille? Tarwe kan wel eens de schuldige zijn. In het Westen zijn we zodanig verknocht aan ons dagelijks brood, dat we ons amper een leven zonder kunnen voorstellen. Maar er zijn wel degelijk gezonde en lekkere alternatieven! Ik kan je alvast helpen met een glutenvrije vezelmix om zelf een heerlijk broodje te bakken. Daarnaast kan ik je wegwijs maken in een gezond eetpatroon waarin je brood zoals je dat vandaag de dag kent, niet meer zal missen. 
Lees meer..
Onze weerstand heeft heel wat te verduren tijdens de lange en gure wintermaanden. Geef jezelf een winterboost met dit supermakkelijke receptje!

Recept: Glutenvrije pizza

2017/01/01

Glutenvrij, Recepten

Genieten van een pizza hoeft niet langer een aanslag op je gezondheid te betekenen! Met dit glutenvrije recept kan je genieten zonder schuldgevoel. Wat heb je nodig?

- 80g boekweitmeel
- 160ml water
- Italiaanse kruiden
- kokosolie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200°C. Mix het meel met het water en de kruiden tot een glad beslag. Verwarm een pan en voeg wat kokosolie toe. Bak van het beslag twee “pannenkoekjes”. Leg ze op een rooster, zodat je ze straks makkelijk in de oven kan steken.

Voor de topping kan je uiteraard je fantasie de vrije loop laten gaan. Kies als basis voor een hartige tomatensaus zonder suiker. Ik hou nogal van volgende combinatie: tomaat in schijfjes, rode ui, kappertjes, champignons, prociutto en mozzarella. Als ze eenmaal uit de oven komen, werk ik af met een handvol rucola.

Eet smakelijk!

Lees meer..
Onze weerstand heeft heel wat te verduren tijdens de lange en gure wintermaanden. Geef jezelf een winterboost met dit supermakkelijke receptje!

Recept: winterboost in een potje

2017/01/01

Recepten

Onze weerstand heeft heel wat te verduren tijdens de lange en gure wintermaanden. Geef jezelf een winterboost met dit supermakkelijke receptje!   Wat heb je nodig?
- 3 (biologische) citroenen, in dunne schijfjes gesneden
- Pot rauwe (biologische) honing
- 5cm geschilde gember in schijfjes gesneden
- Snufje kaneel

Hoe maak ik het?

Veel simpeler dan dit wordt het niet! Doe alle ingrediënten in een afsluitbare pot, roer goed en plaats de pot in de koelkast. Je anti-griep siroop is klaar! Het middeltje kan je gerust 2 à 3 maanden koel bewaren.
Neem regelmatig een theelepel. Dat kan gewoon zo of opgelost in warm water. Let wel: zorg dat het water niet warmer is dan 40°C want bij een hogere temperatuur verliest de honing zijn  kostbare enzymen. Bye bye, winter!
Lees meer..
Heleen Samyn
Orthomoleculaire therapie
+32 (0)471 72 22 36
heleen@hs-voedingsadvies.be
BTW BE0665.799.585
HS voedingsadvies Wevelgem
Weverijstraat 46
8560 Wevelgem
HS voedingsadvies Ieper
Veemarkt 10
8900 Ieper
HS voedingsadvies Zwijnaarde
Heerweg-Noord 3/002
9052 Zwijnaarde